Logo Caroline van Lankveld | Praktijk voor therapie, coaching, training, mindfulness

Geen superwoman

Doe jij ook je best om alle ballen in de lucht houden? Een super collega zijn op het werk, een lieftallige echtgenoot, een zorgzame moeder, een goede vriendin, wonen in een tip-top opgeruimd huis, de nodige sociale activiteiten met familie en vrienden ondernemen en nog ergens een ontspanningsmoment voor jezelf creƫren? Alles en iedereen trekt aan je. Je leven lijkt wel continue spitsuur. Was je maar Superwoman.

Effect van langdurig druk zijn

Wonderlijk hoe druk we allemaal zijn. Zelfs als we niet meer hoeven te werken kunnen we nog onvoorstelbaar druk zijn.

We ervaren veel stress als we zoveel van onszelf vragen en wanneer je zoveel moet schakelen. Op de korte termijn presteer je dan misschien wel beter. Echter, op de langere termijn vraag je veel van jezelf. Teveel. Je werkplezier en levensvreugde vermindert.

We zijn niet bestand tegen langdurige stress en spanning. Op den duur kunnen er lichamelijk en geestelijke klachten ontstaan zoals slecht slapen, vermoeidheid, spanningspijn en concentratieproblemen. En duurt dit langere tijd, dan kan je in een burn-out raken.

Kies je meest bijzondere en belangrijke ballen

Welke ballen zijn je meest kostbare, mooie en bijzondere ballen? Deze ballen zijn zo belangrijk dat je ze niet wilt laten vallen, je koestert ze. Voor mij zijn dat mijn gezondheid en mijn gezin. Ook al houd ik van mijn werk en van mijn vriendinnen. Als mijn meest belangrijke ballen vallen, ben ik minder stevig en presteer ik minder in mijn werk of geniet ik minder. Ik raak teveel uit balans. Voor mij is het essentieel om voor de juiste ballen te kiezen.

Durven kiezen

We kunnen niet alles. Als je kiest voor jouw belangrijkste ballen stel je prioriteiten. Keuzes maken is enorm belangrijk, zeker wanneer het niet helemaal loopt zoals je zou willen. Bijvoorbeeld als je kind ziek is, de wasmachine stuk gaat of een uitdagende deadline op je werk hebt. Hoeveel speling of rek heb je om je balans te behouden? Of gaan er dan meer ballen vallen?

Soms roept keuzes maken een schuldgevoel op. Herinner je dan opnieuw jouw belangrijkste ballen. Het is ok om iets niet te doen, later te doen of over te dragen.

Eenmaal gekozen, is loslaten het sleutelwoord. En dat kan gaan om routines en tradities, maar ook om taken op je werk of bepaalde relaties. Wat voor jou niet meer het gewenste effect heeft, vraagt om loslaten.

Geen supermens

Niemand is perfect. Soms doen we zo hard ons best om een supermens te zijn. Door de lat wat minder hoog te leggen geven we onszelf wat meer ruimte. Ruimte om te vallen, ruimte om te waarderen wat je wel hebt bereikt en ruimte om te lachen.

Regelmatig hoor ik hoe lastig het is om hulp te accepteren of te vragen. Niemand hoeft het alleen te doen. En hoe prettig kan het zijn om een ander te helpen?

Je kan iedere dag iets bedenken waar je dankbaar of trots op bent. En neem het allemaal niet te serieus.

Aandacht voor jezelf

Het belangrijkste bij het jongleren van alle ballen is aandacht besteden aan jezelf. Bewaak je lichaam, energie, je tijd, je humeur en je gezondheid. In mijn planning staat elke dag een stukje me-time en daar sta ik graag eerder voor op. Blijf dingen doen waar je blij van wordt. Zet jezelf bovenaan de prioriteitenlijst en niet ergens als er nog tijd over is.

Veel ballen in de lucht houden is soms hard werken en niet altijd leuk of makkelijk. Ik houd mezelf gemotiveerd door me te blijven richten op datgene waar ik energie van krijg. Daarbij oefen ik door te waarderen wat er wel is. Tenslotte geeft het me meer balans door bewust te genieten van elke afzonderlijke activiteit, hoe klein het ook is.

Hoe doe jij dit?

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen. Hoe ga jij met het dagelijkse doorlopende spitsuur om? Hoe lukt het jou om in balans te blijven? Of niet… Herken jij je in het gevoel een superwoman te moeten zijn? Mail me of laat je reactie achter op de contactpagina. Ik kom graag met je in gesprek.

Je hoeft geen Superwoman te zijn.